PROPOSICIÓ DE LLEI DE PREVENCIÓ DE RESIDUS I FOMENT DE L´ECONOMIA CIRCULAR.
- Secretaria Món Rural
- 24 ago 2018
- 6 Min. de lectura

PROPOSICIÓ DE LLEI PER A LA PREVENCIÓ DE RESIDUS I PER AL FOMENT DE L'ECONOMIA CIRCULAR A LA COMUNITAT VALENCIANA.
Les Corts Valencianes, 23 d'agost de 2018
Grup Parlamentari PODEMOS - PODEM
La Unió Europea va aprovar l'abril passat un nou paquet de mesures per afavorir l'economia circular.
A la Comunitat Valenciana li queda encara molt treball per complir els terminis fixats, sobretot tenint en compte que la gestió de residus arrossega greus deficiències des de fa dècades.
Els anys de govern del Partit Popular es van caracteritzar per la falta d'estratègia i de polítiques de futur per gestionar la creixent presència de residus en el mercat i en les noves formes de comerç.
Encara que l'actual Consell està fent un gran esforç per solucionar aquesta situació, veiem que la conservació del Medi ambient no forma part de les seues prioritats pressupostàries. A més, considerem que ha faltat valentia a l'hora d'afrontar la pressió dels diferents actors interessats en frenar l'arribada de les noves polítiques marcades per Europa.
Des de Podem hem elaborat aquesta proposta de llei que introdueix les mesures necessàries per començar a fer front de forma valenta la difícil situació en què es troba la gestió de residus, i que recondueix els objectius cap a la prevenció i la reutilització, enfront de l'escenari actual centrat en el reciclatge, amb resultats pèssims en recuperació de materials.
Massa sovint, en aquesta Comunitat infrafinanciada dediquem fons públics a pagar multes. De no implementar polítiques que acceleren el procés d'adequació, les pròximes podrien ser per incompliment en els objectius de reducció i reciclatge de residus que s'han aprovat al maig de 2018.
A més de per les restriccions financeres i humanes, aquest problema és principalment polític: necessitem afrontar els problemes que una inadequada gestió de residus genera per a conscienciar a la població, adequar les nostres instal·lacions i fer complir la normativa, també a les grans empreses.
La Unió Europea porta temps anunciant que el creixement econòmic no pot fer-se a costa dels drets de la ciutadania, ni sobre la seua salut i el medi ambient, i que hem de preservar el futur del planeta i de les pròximes generacions.
El Canvi Climàtic avança a una velocitat major de la prevista i no podem malgastar temps i fer tot el possible per frenar-ho.
Reconduir la situació actual sobre la gestió de residus requereix un procés a llarg termini, laboriós i també voluntat política per part de gestors valents. Aquesta proposició de llei vol ajudar a avançar amb decisió en un llarg recorregut que marque el futur responsable que estem deixant a les següents generacions.
PRINCIPALS MESURES QUE INTRODUEIX LA LLEI
Agència Valenciana de Residus.

Aquesta agència ja estava contemplada en la llei original valenciana de residus 10/2000, articles 13 i 14, derogats pel PP en la disposició derogatòria única de la Llei 1/2013, 21 maig, de la Generalitat, de Mesures de Reestructuració i Racionalització del Sector Públic Empresarial i Fundacional de la Generalitat.
Les competències en els temes de residus són municipals. Els ajuntaments i consorcis tenen seriosos problemes de falta de recursos humans i d'assessorament. Per açò, es fa necessària una agència que coordine i done suport als municipis, i que ho faça de forma independent, allunyada de cap tipus de lobby empresarial, vetlant pels interessos econòmics i mediambientals de les poblacions.
La present llei també reactiva el Fons Ambiental de Gestió de Residus que ja contemplava la Llei 10/2000, però que no s'ha engegat en la data actual i que és imprescindible per a obtenir els recursos econòmics que permeten reconduir la situació.
Oficina de Prevenció de residus.

Aquesta oficina, englobada dins de l'Agència Valenciana de Residus, està centrada especialment en les actuacions per a la prevenció i la reutilització.
La prevenció en la generació de residus és l'objectiu principal en tota la legislació, europea, estatal i autonòmica, des de fa dècades.
Deixar la conscienciació i els estudis sobre gestió de residus en mans d'empreses de reciclatge ha fet que es desvien els objectius. El reciclatge ha de ser l'últim recurs i més en un escenari de Canvi Climàtic com el qual es preveu i ja estem patint.
Compra Pública Sostenible.

L'administració ha de ser exemplar.
La cautela en la generació de residus, tant en la compra pública com en la contractació, és determinant per al progrés de l'economia circular i per a la lluita contra el Canvi Climàtic.
Esdeveniments públics, restauració col·lectiva, ús d'envasos i d'aigua embotellada en edificis de l'administració… suposen un important volum de residus.
La prevenció i la reutilització al màxim han de ser especialment cuidats en el sector públic.
Recollida Selectiva.

Alguns productes que usem de forma habitual són especialment conflictius pel que fa a la gestió dels seus residus.
Uns altres, com les garrafes d'aigua de gran grandària o els residus orgànics, tenen un material excel·lent que es pot aprofitar i que té un alt valor de mercat si no es barregen amb altres materials i el seu maneig és el correcte.
Regular la recollida selectiva per aquests materials suposa evitar una contaminació metòdica, a més de conscienciar a l'opinió pública de la perillositat d'alguns productes que no són imprescindibles (com per exemple les canyetes per begudes) i de l'alt valor econòmic dels residus ben gestionats.
La recollida selectiva és també un repte per als municipis. Per açò insistim en la necessitat d'una Agència Valenciana de Residus que coordine les actuacions i done el suport necessari als ajuntaments perquè siguen capaços de gestionar els seus residus i recuperar els recursos econòmics que actualment acaben contaminant el Medi ambient i deixant-los només les despeses en recollida i maneig.
Els residus ben gestionats suposen estalvi en gestió i ingressos econòmics per als consistoris.
Obsolescència Programada.

La utilització de matèries primeres originals ha de reduir-se, i cal reutilitzar els materials i aprofitar al màxim cada residu.
L'extracció de matèries primeres del mitjà natural va sempre acompanyada de sobreexplotació de recursos i despesa energètica en fabricació i transport, que marquen el desastre del Canvi Climàtic, i la majoria de les vegades, d'abusos sobre els drets humans que potencien l'altra xacra que amenaça el futur global: la immigració i les crisis dels refugiats.
Tots dos problemes són dues cares de la mateixa moneda.
Les empreses han de facilitar la reparació dels seus productes i el dret del consumidor a No consumir
Amb els criteris d'economia circular, deixen de ser una deixalla per a convertir-se en un recurs. Deixen de ser un problema per a ser una oportunitat.
Responsabilitat Ampliada del Productor

Tota la legislació europea, estatal i autonòmica en matèria de residus estableix que el productor del residu ha de ser responsable d'aquest durant tot el procés, des de la seua fabricació fins a la seua recuperació; de tots i cadascun dels productes que es fabriquen. Aquest és l'objectiu del punt verd: dotar als fabricants dels mitjans econòmics per a fer front a aquesta responsabilitat.
La nova legislació europea endureix més si cap aquesta responsabilitat que sens dubte no es compleix al nostre territori.
La prova és que cap fabricant es responsabilitza d'uns envasos abandonats en el mitjà natural que passen a ser assumits per la ciutadania, com a despesa econòmica i com a perjudici mediambiental.
Per açò introduïm en la llei criteris perquè es complixca esta responsabilitat, d´acord amb la nova normativa europea.
SDDR
Introduïm el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn com a forma eficaç de gestió d'envasos i com eina per encaminar als productors cap a la reutilització.
El SDDR, malgrat tenir gran repercussió mediàtica, és tan sols una part de la gestió de residus i una de les mesures que introdueix la llei.
Suposa la recuperació dels envasos en un estat òptim, sense manipulació, ni barreja amb altres materials. Repercuteix en la conscienciació ciutadana en demostrar el recurs que suposa un residu ben gestionat.
L'abandó d'envasos en el mitjà natural és un problema enorme en tot l'estat espanyol, l'economia del qual depèn en gran manera del turisme i de l'oci, activitats que basen gran part del seu atractiu en el clima i en el gaudi del paisatge. A més, existeix el risc d'entrar en un cercle viciós molt perjudicial, perquè la brutícia promou l'acumulació de més brossa i la desídia ciutadana.
El Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn és un sistema eficaç per a la recollida d'envasos i el comptatge real d'aquests, afavorint també la transparència en la gestió.

Vídeo de la Roda de Premsa amb Antonio Estañ i Beatriu Gascó i Verdier, en Les Corts Valencianes el 23 d'agost de 2018: